(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
VÁNOČKA a ŠTOLA
Potřebné ingredience
VÁNOČKA - 1kg hladké mouky, 25dkg másla, 22 dkg cukru, 4 žloutky, vanilkový cukr, špetka soli, 1 kostka droždí, 1/2l mléka, citrónová kůra, 10 dkg rozinek, 10 dkg mandlí.
ŠTOLA - 1 kg polohrubé mouky, 22 dkg másla, 20 dkg cukru, 4 vejce, citrónová kůra, špetka soli, 1 kostka droždí, 1/2 l mléka, 10 dkg rozinek, 10 dkg ořechů, 1 kandované ovoce
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, vejce nebo žloutky. Uděláme kvásek - vlažné mléko + cukr + droždí a počkáme až droždí vzejde. Kvásek nalejeme do mísy, poté přidáme rozpuštěné máslo, dále rozinky, mandle - do štoly ořechy a nakrájené kandované ovoce. Vše dobře proprycujeme a necháme třikrát překynout = když těsto nakyne, prohněteme ho vařečkou a necháme znovu nakynout.
VÁNOČKA - upleteme vánočku, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba hodinu.
ŠTOLA - nakynuté těsto dáme na plech a přehneme jednu půlku přes druhou. Potřeme zozšlehaným vejcem. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a sypeme moučkovým cukrem. Štolu necháme vychladnout, dáme do alobalu, nebo celofánu, a necháme odležet do chladna. Po týdnu se rozleží, ale vydrží i měsíc.
VÁNOČKA - upleteme vánočku, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba hodinu.
ŠTOLA - nakynuté těsto dáme na plech a přehneme jednu půlku přes druhou. Potřeme zozšlehaným vejcem. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a sypeme moučkovým cukrem. Štolu necháme vychladnout, dáme do alobalu, nebo celofánu, a necháme odležet do chladna. Po týdnu se rozleží, ale vydrží i měsíc.
Smazat recept
Chcete opravdu smazat recept?
trochu se mi rozjela :-(((
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ilonáček
(upraveno)
29. 12. 2009, 15:23